GPLv2

0 Comments

Este clar că GNU General Public License (GPL) este amenințată. Puteți vedea că autorii codului nu sunt mulțumiți de el și unii oameni chiar iau în considerare alternative precum licențe BSD sau MIT.

În acest articol voi analiza alternativele existente la GPLv2 și voi încerca să identific ceea ce trebuie îmbunătățit în această nouă versiune a licenței pentru drepturi de autor pentru a-i permite să fie mai rezistentă fie la modificările altora (cum ar fi dezvoltatorii de software), fie la inacțiunea asupra parte a deținătorilor de drepturi de autor.

Există diferite variante ale GPL. Unii oameni sunt confuzi cu privire la care este diferența dintre ei și vorbim despre o bucată de software care este licențiată sub o licență de software. Trebuie remarcat faptul că, dacă doriți să îl utilizați în propriul proiect, trebuie să îl eliberați sub o licență compatibilă.

Licența GPLv2 este cea mai răspândită licență de software open-source. Este o licență de software liber valabilă și utilizată pe scară largă de la Free Software Foundation (FSF), care este dedicată promovării software-ului liber, inclusiv Linux, de la care își trage numele.

O licență care a fost folosită atât de mult timp demonstrează că a devenit acceptată de utilizatori (și dezvoltatori). O licență GPLv2 bună vă asigură că nu veți fi dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor și oferă utilizatorilor mai multă libertate de a opera după cum doresc.

Licența publică generală GNU (GPLv2) a făcut titluri când a fost lansată în 1987. Acest document este important pentru toți programatorii care lucrează sub GPL.

Licența publică generală GNU este un cadru pentru dezvoltarea de software care a fost creat în 1989 cu numele creatorului Richard M. Stallman. S-a simțit amenințat de Microsoft, așa că li sa opus și a convins IBM să creeze o licență care să adere la acest spirit. Licența este disponibilă pe GitHub și poate fi văzută ca un exemplu al modului în care funcționează dezvoltarea software în zilele noastre, deoarece încurajează pe toată lumea să partajeze codul în mod liber și să-l refolosească cât mai mult posibil, fără nicio restricție!

O concepție greșită comună este că GPLv2 este o licență anti-copiere și că a ajuns în lumea tehnologiei. În realitate, GPLv2 încearcă să creeze condiții de concurență echitabile pentru toată lumea, interzicând redistribuirea software-ului sau a programelor brevetate, sub orice formă.

GPLv2 a fost dezvoltat de Richard Stallman în 1985, în timp ce era președinte al Free Software Foundation. Richard Stallman a fost fondatorul GNU (GNU’s Operating System), care a contribuit la popularizarea software-ului liber în întreaga lume. Deoarece viziunea sa a fost paralelă cu cea a lui Richard Stallman, GPLV2 este cunoscut în mod obișnuit ca „Licența lui Richard Stallman”. În 1990, când software-ul liber a devenit popular în întreaga lume, el și-a revizuit licența pentru a-și reduce domeniul de aplicare și a scris o nouă versiune numită „Free BSD”. Această nouă licență a contribuit la adoptarea pe scară largă a tehnologiei Open Source.